Zábava a kultura 2 v 1?

Je víkend a každého rodiče napadne: Co budeme dělat? Když je hezké počasí, tak hledáme aktivity venku, ale co když je počasí pod psa nebo je nevyzpytatelné a nemá cenu riskovat rýmu či kašel potomka? Pokud i vám vstávají vlasy hrůzou už jen při myšlence stráveného odpoledne v obří dětské herně plné ne vždy zdravých dětí, předraženého občerstvení a všudypřítomného kýče, tak právě pro vás máme následující tipy, kam s dětmi vyrazit a co podniknout.

Národní galerie nabízí herny pro děti od 1,5 do 5 let, ale myslím, že se zabaví i malý školák. Každý týden herna nabízí jiný program. Aktivit se účastní děti společně s rodiči, tak se nebojte, že byste se nudili. Program se odehrává v ateliéru Korza Veletržního paláce a v ceně vstupenky (kterou je dobré zakoupit v předstihu) máte jako bonus tematicky související výstavu. Pro představu, co se v hernách děje uvedu malý přehled akcí konaných v posledních měsících. Herna Dobrou chuť – zná to jistě každý rodič – dětmi milované špagety – všude možně, jen ne v bříšku dítěte. Ale pozor! V této herně se i takový upatlánek stane umělcem. Jaké je to „malovat“ uvařenými špagetami nebo z rozlité kávy? To se přesvědčíte právě zde. Každá výstava je určená některému umělci a s ním souvisejícím tématem. Cena vstupenek je různá. Některé herny jsou za 80 Kč za osobu. https://www.ngprague.cz/.

Baví Vás nebo prcka umění, ale nejste tvořivý typ? Proto je tu Filharmoniště. Koncerty vážné hudby pro děti. Tento koncept přibližuje vážnou hudbu nejmenšímu publiku. Nejsou to pouze koncerty, ale i pohádky a děti tímto poznají různé nástroje i neobvyklé tóny. Koncerty trvají obvykle přibližně 60 minut a očekává se, že děti nebudou po celou dobu nehnutě sedět. Je tedy dobré si vzít deku na sezení, svačinku i hračku, která dítě zabaví, když zrovna nebude chtít poslouchat hudbu. No řekněte! Dali jste si někdy svačinu za zvuku Beethovena a Mozarta? Program probíhá na různých místech, takže se pokaždé podíváte do jiných zajímavých prostor. Je proto je dobré sledovat webové stránky https://www.filharmoniste.cz/.

Pro ještě menší robátka je tu koncept Hudba batolatům. Program probíhá také na podlaze na polštářku a děti si mimo jiné prohlédnou hudební nástroje, které pravděpodobně neviděli ani jejich rodiče. Do aktivit se zapojují jak děti, tak samotní dospělí, takže si nemyslete, že byste se nezavlnili a nezabroukali. Třeba jejich vystoupení „sNěžné tóny“ zakončují zimní hudební příběh pořádnou koulovačkou, do které se zapojí doslova všichni. Je pozoruhodné pozorovat batolátka, jak reagují na hudbu, barvy, nebo dotek stuh či různých látek. Výhodou je, že program je realizován na různých místech naší republiky, takže je dobré pozorně sledovat kalendář akcí, jestli se náhodou akce nekoná zrovna ve vašem městě. https://hudbabatolatum.cz.

A nebo úplně jinak… pozvěte do divadla nebo na koncert Vašeho partnera a Vaše dítě vezmeme za kulturou my 😊.

Previous
Previous

Mňau nebo meau? Mluvíme i cizími jazyky!

Next
Next

Svatba venku? Pojďme s dětmi i ven!